Vederea la bebelusi – cat si cum te vede copilul tau in primul an de viata?

Vederea la bebelusi-Cat si cum te vede copilul tau in primul an de viata

Daca te-ai hotarat sa aduci pe lume un copil sau te afli la prima experienta in calitate de parinte, atunci cu siguranta te intereseaza sa descoperi tot ce influenteaza dezvoltarea armonioasa a viitorului membru de familie. Auzul si vederea la bebelusi sunt simturi foarte importante, deci trebuie monitorizate inca din primele luni de viata ale nou-nascutului. Cu cat este identificata mai rapid o potentiala anomalie, cu atat se intervine mai prompt, iar riscurile de complicatii pot fi eliminate inainte sa interfereze cu dezvoltarea copilului. 

Cuprins: 

  1. Vederea la bebelusi – Parcursul evolutiv din prima zi de viata si pana la implinirea varstei de 1 an 
  2. Vederea la bebelusul de 1 luna – Cum iti ajuti copilul sa se adapteze la schimbarile noului mediu?

 1. Vederea la bebelusi – Parcursul evolutiv din prima zi de viata si pana la implinirea varstei de 1 an

Evolutia vederii la bebelusi necesita aproximativ o saptamana pana cand nou-nascutul incepe sa distinga elementele mediului inconjurator. In prima zi de viata, vederea unui nou nascut percepe lumea in alb si negru, in contururi si forme. De aceea, daca ai impresia ca te fixeaza cu privirea, de fapt el este interesat de forma capului tau.  

Apoi, in primele 3 luni de viata, vederea se concretizeaza suficient cat bebelusul sa observe obiectele sau fiintele aflate la o distanta de aproximativ 15-20 cm in fata lui. Atunci cand bebelusul vine pe lume, vazul este cel mai dezvoltat simt, cu toate ca acesta nu este deocamdata capabil sa interpreteze elementele din jurul sau. Vederea bebelusului la 2 luni progreseaza pana cand copilul devine capabil sa recunoasca fetele parintilor. 

Din aceasta etapa a vietii, relatia dintre copil si parinti incepe sa prinda contur si pe parcurs sa se consolideze. Dupa 2 luni, deja copilul incepe sa se simta atras de culorile puternice. Acum este momentul ideal sa-i daruiesti jucarii cu design complex si nuante tonice, precum centrele de activitati pentru bebelusi, concepute si pentru stimularea coordonarii mana-ochi si a simturilor celui mic. 

Mai tarziu, vederea bebelusului la 3 luni progreseaza pana in punctul in care copilul reuseste sa distinga detaliile din jurul sau si sa priveasca la o distanta care depaseste 20 de cm. 

Vederea bebelusilor intre 3 si 6 luni devine apta sa distinga formele, sa observe culorile si expresiile faciale ale celor din jurul sau. Non culorile devin culori in jurul varstei de 3 luni. 

Nuantele deschise sunt primele pe care cel mic le percepe si de care se simte atras. Insa, abia dupa cativa ani, copilul va putea sa distinga intre albastru-marin, albastru-azuriu si alte nuante apropiate ale aceleasi culori. Dupa implinirea varstei de 6 luni, vederea nou-nascutului incepe treptat sa perceapa distantele, sa faca diferenta intre figurile familiale si cele straine, sa observe detaliile sau piesele componente ale jucariilor. De aceea, nu trebuie sa fii uimit daca il suprinzi pe bebelus cum incearca sa descompuna sau sa repare micile obiecte din jurul sau, incepand de la jucarii de plus, figurine si pana la piese de mobilier. In aceasta etapa a vietii sunt indicate jucariile educative, cu rol de stimulare a coordonarii mana-ochi, a abilitatilor motrice fine sau de distingere a culorilor. 

1.Vederea la bebelusi-bebelus cu jucarii

Perioada de 6-8 luni de la nastere este chiar momentul cand se regleaza vederea la bebelusi, deoarece acuitatea sa vizuala este similara cu cea a unui adult. Dupa 9 luni, bebelusul poate urmari cu privirea fiintele care se misca in proximitatea lui. 

2. Vederea la bebelusul de 1 luna – Cum iti ajuti copilul sa se adapteze la schimbarile noului mediu?

Vederea bebelusului la 1 luna este inca blurata, incetosata si, de aceea, copilul nu poate face prea mari diferente intre culori, intre fetele parintilor si cele straine ori intre forme sau obiecte. In prima luna de viata, cel mic face distinctie intre noapte - zi si va urmari sursele de lumina, precum ferestrele prin care patrunde soarele sau corpurile de lumina artificiala. Inca din prima luna de viata, cel mic va incerca sa desluseasca fetele persoanelor din apropierea sa. 

2.Vederea la bebelusul de 1 luna-barbat cu bebelus in brate care se uita intr-o carte cu poze

Tine cont ca abia dupa 2 luni, vederea nou nascutului se poate extinde peste o distanta de 20 de cm. Pana atunci este indicat sa il iei in brate, sa iti intorci capul catre el si sa il lasi sa-ti descopere trasaturile. De asemenea, dupa prima luna, vederea la copiii nou nascuti incepe sa focalizeze si sa urmareasca miscarile din jurul sau. Tot ce trebuie sa faci este sa pozitionezi jucariile pentru bebelusi in aria sa vizuala.In prima luna, copilul este practic incapabil sa-si miste ochii coordonat. De aceea este normal sa observi ca pana la 3 luni, unul dintre ochi se misca vertical sau lateral, comparativ cu celalalt ochi. Daca si dupa 3 luni continua sa existe acest dezacord intre ochi, este indicat un consult oftalmologic.  

Vederea bebelusului trebuie evaluata de catre un medic specializat, mai ales daca este vorba despre o nastere prematura, deoarece acest lucru presupune ca ochii bebelusului au ratat ultima etapa de dezvoltare in pantecul mamei.

Exista cateva semnale care iti indica precis daca bebelusul se confrunta cu o potentiala problema de vedere. Cele mai comune simptome sunt urmatoarele: 

  • Clipeste prea des; 
  • Hipersensibilitate la lumina; 
  • Unul dintre ochi se inchide partial sau deloc; 
  • Chiar si dupa varsta de 6 luni nu reuseste sa isi coordoneze miscarile ochilor. 

Auzul si vederea la nou nascuti se numara printre simturile pe care copilul le are inca din pantecul mamei. Odata cu venirea pe lume, acestea se afla in faza incipienta de dezvoltare, iar monitorizarea constanta a auzului si vazului sunt esentiale astfel incat bebelusul sa se poata adapta corespunzator schimbarilor noului mediu. 

Sursa foto: unsplash.com.