Primul an de viata – etape importante in cresterea bebelusului
Aducerea pe lume a unui copil este un miracol, mai ales atunci cand esti la primul. Pe cat de frumos pare in lunile de sarcina, pe atat de greu devine odata ce se apropie momentul nasterii si incep indoielile legate de cresterea sa intr-un mod armonios. Nu trebuie sa iti faci griji insa, deoarece acest sentiment este normal si odata ce iti vei tine minunea in brate instinctul iti va spune ce ai de facut pentru ca puiul tau sa fie bine.
Dupa ce l-ai adus pe lume, primele zile in care stai cu el in spital vor parea mai usoare, deoarece vei avea ajutor specializat la care sa apelezi cand ai nevoie de ajutor sau sfaturi. Dar ce faci odata ce ai ajuns acasa si trebuie sa te descurci singura si sa te bazezi doar pe membrii apropiati ai familiei? Se spune ca primul an de viata al unui bebelus este cel mai greu, insa in randurile de mai jos vei descoperi care sunt cele mai importante etape din aceasta perioada si cum sa treci cu bine peste ele, astfel incat sa te bucuri de fiecare pas in cresterea puiului tau.
Cuprins:
1.1. Dezvoltarea copilului in primul an de viata – primele 3 luni cu bebe
1.2. Bebelusul in primul an de viata pana la 6 luni
1.3. Evolutia bebelusului in primul an de viata – etapa 6 – 9 luni
1.4. Primul an de viata al copilului de la 9 la 12 luni
2.1. Ingrijirea copilului in primul an de viata
2.2. Alimentatia in primul an de viata
1. Primul an de viata si la ce sa te astepti in aceasta perioada
Primul an de viata al bebelusului este cel mai important, deoarece in aceasta perioada el va dobandi toate cunostintele de care are nevoie ca adult. In termeni medicali, copiii de pana in 12 luni sunt cunoscuti drept sugari, deoarece laptele matern este foarte important in dezvoltarea si pentru imunitatea lor. Insa, chiar daca nu poti alapta exista alternative pe care le poti folosi cu succes.
Evolutia bebelusului in primul an de viata poate parea inceata, mai ales in primele luni cand cel mic nu va face altceva decat sa manance si sa doarma, insa aceste doua actiuni sunt foarte importante in cresterea si dezvoltarea sa. De aceea, aceasta este una dintre cele calme perioade din viata sa, dar si a ta, de care ar trebui sa te bucuri. Dar cum se dezovlta acesta mai precis? Evaluarea se face dupa un grafic de screening creat in 1977 in Statele Unite ale Americii si care a fost recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
1.1. Dezvoltarea copilului in primul an de viata – primele 3 luni cu bebe
Odata ajunsa acasa cu un nou-nascut, amandoi veti trece printr-o perioada de adaptare si de acomodare a unuia cu celalalt in afara burticii tale. De aceea, iata la ce sa te astepti:
- in primele doua saptamani acesta va pierde putin in greutate, intre 5% si 10%, insa acest lucru este normal in cresterea sugarului in primul an de viata;
- dupa aceasta perioada, la finalul primelor doua luni, acesta va fi luat in greutate intre 700 si 800 de grame;
- in aceasta perioada, principala sa activitate va fi alaptarea si somnul.
Dar acest lucru nu inseamna ca bebelusul tau nu evolueaza. Din contra, inca din primele saptamani acesta va incepe sa urmareasca obiectele aflata la distanta mica, se va ghemui si chiar va reactiona la vocile membrilor familiei pe care ii recunoaste.
Din cea de-a doua luna, evolutia sa va deveni din ce in ce mai evidenta, acesta putand sa stea pe burtica si sa isi duca mainile la gura. In cea de-a treia luna de viata, bebe isi va putea sustine singur capul atunci cand il tii in brate in plan vertical.
Daca vrei sa stii ce presupune ingrijirea sugarului in aceste prime 3 luni din punct de vedere al lucrurilor de care ai nevoie, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de foarte multe. Ca hainute, body-urile pentru bebelusi vor fi cele mai confortabile atat pentru el, dar si pentru tine, atunci cand il schimbi.
1.2. Bebelusul in primul an de viata pana la 6 luni
Primul an de viata al bebelusului dupa varsta de 3 luni vine cu schimbari din ce in ce mai evidente. Astfel, incepand cu cea de patra luna:
- isi va dubla greutatea;
- va putea tine obiecte in manuta;
- isi va putea ridica capul atunci cand sta pe burtica;
- se va rostogoli.
In afara acestora, bebelusul va incepe sa doarma mai mult noaptea. De asemenea, deoarece va incepe sa tina diverse obiecte in manuta, ii poti achizitiona diverse jucarii educative si chiar centre de activitati care vor ajuta la dezvoltarea sa cognitiva. Este recomandat sa le alegi pe cele din materiale naturale, precum lemnul, fara potential alergen.
Lunile 5 si 6 aduc una dintre cele mai importante achzitii in primul an de viata si anume statul in sezut. Este bine sa stii insa ca fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare, astfel ca daca bebelusul tau inca nu a ajuns inca in aceste etape, nu inseamna ca nu evolueaza corect, ci doar ca va ajunge acolo la momentul oportun.
1.3. Evolutia bebelusului in primul an de viata – etapa 6 – 9 luni
Varsta de 6 luni este una dintre cele mai importante din primul an de viata al copilului, deoarece marcheaza inceperea diversificarii. De acum incolo, laptele matern sau formula nu va mai fi singurul sau aliment. De acum vei putea sa il treci pe hrana solida adaptata nevoilor sale.
Din acest moment, vei avea nevoie de accesorii pentru diversificare special create pentru hranirea acestuia.
Din punct de vedere al dezvoltarii in primul an de viata in perioada 6 – 9 luni, te poti astepta:
- ca bebe sa stea in pozitia sezut fara ajutor;
- sa mearga de-a busilea;
- sa topaie atunci cand este sprijinit;
- sa se intoarca roteasca de pe burta pe spate si invers;
- sa isi recunoasca numele.
Aceasta perioada din dezvoltarea bebelusului in primul an de viata coincide si cu primele semne de conturare a personalitatii sale. Va incepe sa aiba anumite jucarii preferate si chiar activitati, va avea reactii diferite la persoanele din jurul sau si va incepe sa exploreze mediul inconjurator, de aceea este indicat sa incepeti sa iesiti in parc, iar articolele esentiale pentru plimbare, precum pernele pentru carucior, salteluta portabila si geanta termoizolanta vor deveni accesorii indispensabile.
Daca te intrebi cat creste bebelusul in primul an, evolutia sa din punct de vedere al greutatii si inaltimii poate varia in medie de la 3 – 5 kg la 7 – 10 kg, respectiv de la 50 de cm la 80 cm in acest interval de timp.
1.4. Primul an de viata al copilului de la 9 la 12 luni
Cresterea sugarului in primul an de viata este destul de rapida, iar atunci cand ajunge la varsta de 9 luni o sa iti dai seama de cat de mult a evoulat in aceasta perioada si deja o sa para ca nu te mai poate surprinde cu nimic. Cu toate acestea, iata la ce te poti astepta pana cand bebe implineste frumoasa varsta de un an:
- intre lunile 9 – 11, bebe va incepe sa creasca mai repede, cu aproximativ 1 cm pe luna;
- el poate incepe sa se ridice singur in picioare si chiar sa se catere din pozitia de-a busilea;
- se joaca mult mai bine cu jucariile, avand mai multa indemanare;
- se poate hrani singur.
In ultima luna inaintea implinirii varstei de un an, evolutia bebelusului va parea spectaculoasa, acesta ajungand la o greutate de 3 ori mai mare fata de momentul nasterii. De asemenea, va creste cu aproximativ 50% mai mult fata de primele sale zile in afara uterului si, poate cel mai important, va incepe sa faca primii pasi singur sau tinut de mana.
Acum ca stii la ce sa te astepti din punct de vedere al dezvoltarii in primul an de viata al copilului, trebuie sa stii si cum sa il ingrijesti in toata aceasta perioada si la ce ar trebui sa fii atenta.
2. Primul an de viata al bebelusului si cresterea sa
Desi nu pare, cresterea sugarului in primul an de viata are un ritm destul de accelerat, fapt care poate fi observat de la luna la luna. Ingrijirea lui in toate aceste etape de dezvoltare trebuie adaptata nevoilor sale, dar si alor tale. De la somn, alimentatie si felul in care se joaca si te joci cu el, toate vor face parte din felul in care tu il ajuti sa evolueze corect.
2.1. Ingrijirea copilului in primul an de viata
Primul an de viata este foarte important pentru viitorul copilului ca adult sanatos si echilibrat. De aceea, se poate sa ai intrebari legate de cat trebuie sa doarma, cand are nevoie baita, cat si cand sa il scoti afara, cum il feresti de boli si altele asemenea.
In primele 3 luni, ingrijirea bebelusului este mai simpla, acesta petrecandu-si mare parte din timp dormind si sugand. Mai mult, in perioadele de somn, pentru a evita agitatia, poti apela la suzete, in functie de cum iti este mai comod sau de cum le accepta cel mic. In ceea ce priveste baitele in aceeasi perioada, ele pot fi limitate la 2 sau 3 pe saptamana, pentru a evita uscarea pielii. Insa, ele pot fi facute si in fiecare zi, daca cel mic nu prezinta nicio sensibilitate.
Pe masura ce creste, il poti spala in fiecare zi folosind diverse accesorii de baie, creme si lotiuni special create pentru pielea sa sensibila si, bineinteles, halate de baie pentru copii moi si pufoase.
Ingrijirea unui copil in primul an de viata inseamna si momente vesele, iar sanatatea sa va depinde foarte mult de iesirile afara la plimbare in primele luni si la joaca cand mai creste. Si pentru ca probabil abia astepti momentul in care poate purta si altceva decat body-uri, compleurile pentru bebelusi vor fi cele mai elegante hainute ale sale de pana atunci. De asemenea, dupa varsta de 8 - 9 luni, il poti introduce in lumea jucariilor din lemn de tip puzzle si cuburi. In afara acestora, cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este ca atat timp cat nevoile sale de baza sunt indeplinite, vei avea un bebe fericit si la fel vei fi si tu.
2.2. Alimentatia in primul an de viata
Una dintre partile delicate in primul an de viata este alimentatia bebelusului, iar pentru aceasta este recomandat sa te consulti doar cu medicul sau. Unul dintre lucrurile stiute este ca pana in varsta de 6 luni, mancarica acestuia se va rezuma strict la laptele matern sau la formula indicata de pediatru.
Dupa primele 6 luni, poti incepe diversificarea incet-incet cu alimente, printre care:
- legume, precum morcovul, cartoful dulce, dovlecelul, radacinile de pastarnac si patrunjel care pot fi fierte si pasate;
- fructe, precum mar, banana, para;
- carne de pasare;
- iaurturi cu grasime integrala.
De asemenea, varsta de 6 luni este cea la care cel mic poate incepe sa bea apa concomitent cu lapte sau formula. Pana la implinirea varstei de un an, in mancarea celui mic nu se va folosi sarea. De asemenea, mierea este interzisa in alimentatia copiilor cu varste pana in 2 ani.
Ce este important sa stii este ca fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare inca din primul an de viata, astfel ca nu trebuie sa se incadreze in anumite tipare cat timp evolutia sa este corecta din punct de vedere medical.
In concluzie, primul an de viata cu bebe este unul plin de schimbari pentru el si pentru tine si in care fiecare se invata cu celalalt. Somnul, alimentatia si ingrijirea sa vor fi principalele tale preocupari, iar acestea vor fi adaptate in functie de varsta acestuia in fiecare luna. Tot in aceasta perioada de timp vei observa cum evolueaza si creste si dezvolta pe zi ce trece acumuland noi cunostinte si dobandind noi abilitati. In plus, tu ii vei fi alaturi la fiecare pas, bucurandu-te de fiecare reusita a sa.
Sursa foto: Pexels.com