La ce varsta merg copiii - informatii si sfaturi pentru prima experienta ca parinte

La ce varsta merg copiii, sfaturi si explicatii pentru prima experienta ca parinte-Cand nu trebuie sa te ingrijorezi

Daca ai devenit pentru prima data parinte, atunci cel mai probabil esti curios sa afli la ce varsta merg copiii. Ce-i drept, acesta este un moment unic pe care orice parinte il asteapta cu sufletul la gura. Acest eveniment mult asteptat poate sa apara in orice clipa, dar majoritatea copiilor incep sa faca primii pasi in jurul varstei de 9-15 luni, iar uneori chiar la 18 luni. 

Citeste mai departe si descopera tot ceea ce trebuie sa stii despre acest moment important din viata copilului tau, astfel incat sa stii la ca trebuie sa te astepti si cum ar trebui sa decurga primii pasi intr-un mod adecvat.

Cuprins:

  1. La ce varsta merg copiii si factorii care influenteaza progresul - Cum poti ajuta bebelusul sa-si depaseasca teama primilor pasi?
  2. La ce varsta incep copiii sa mearga si greseli frecvente ale parintilor - Cum sabotezi in mod inconstient evolutia mersului in cazul bebelusului tau?
  3. Cand incep bebelusii sa mearga si indicii care pot semnala intarzierile - Care sunt cele mai recomandate jocuri care stimuleaza primii pasi?

1. La ce varsta merg copiii si factorii care influenteaza progresul - Cum poti ajuta bebelusul sa-si depaseasca teama primilor pasi?

Acum ca ai descoperit la ce varsta merg copiii stii ca mai ai ceva de asteptat pana sa-i admiri si chiar sa imortalizezi primii lui pasi in viata. Pana atunci insa, incearca sa intelegi tot procesul pe care bebelusul il parcurge pana devine capabil sa se ridice pe propriile picioare. Nou nascutii sunt incordati inca dupa momentul nasterii, iar miscarile lor sunt mai mult reflexe.

In prima luna, copilul devine capabil sa-si ridice capul, apoi in urmatoarele doua-trei luni reuseste sa-l mentina astfel pe o durata mai lunga si sa-l intoarca intr-o parte si in alta. Dupa implinirea a patru luni de viata, copiii reusesc sa se rostogoleasca, iar dupa sase luni, majoritatea stau si in sezut. In jurul varstei de sapte-opt luni, bebelusii reusesc sa se mentina singuri in sezut fara suport de sprijin. Etapa in care pot sta singuri in sezut este cruciala pentru copii, deoarece incepand de atunci, acestia cauta sa se agate de diverse puncte de sustinere pentru a-si ridica intregul corp. De la opt la zece luni, copiii sunt curiosi sa exploreze lumea din jurul lor si de aceea cauta sa gaseasca orice modalitate prin care si-ar putea misca picioarele si de a inainta cu corpul. Astfel, in aceasta perioada, apare obiceiul de a merge agatat de mobilier ori sustinut de un adult, dar dupa implinirea varstei de un an se pot deplasa singuri pe propriile picioare.

1.La ce varsta merg copiii-bebelus in rochie roz asezata pe podea

Asadar, dupa primul an de viata, copiii incep sa-si dezvolte mersul independent, fiecare in ritmul sau individual. Totusi, progresul bebelusilor in ceea ce priveste capacitatea de a se deplasa singuri poate fi influentat de o serie de factori, printre care:

  • Genetica
  • Daca parintii au inceput sa mearga mai devreme sau si-au dobandit independenta dupa varsta de un an, atunci exista sanse destul de mari ca bebelusul sa-i mosteneasca in aceasta privinta.

  • Temperamentul
  • Si acest aspect joaca un rol cheie in determinarea varstei la care incepe copilul sa mearga. Astfel, exista copii mai precauti, mai timizi care se simt in siguranta cand au un obiect sau o persoana care sa le ofere sprijin la mers. Alteori, copiii pot fi manati fie de curiozitate, fie sunt mai energici si atunci dovedesc mai multa determinare si curaj in explorarea mediului inconjurator pe propriile lor picioare.

  • Atitudinea parintilor
  • Poate suna ciudat, dar progresul referitor la mersul copilului poate fi influentat inclusiv de atitudinea parintilor. Astfel, nu este recomandat sa te concentrezi strict pe rezultat. Cu siguranta, ca orice parinte, abia astepti sa-ti admiri copilul mergand singur, fara sa mai caute o mana sau un obiect de care sa se ajute. Cu toate acestea si felul in care il incurajezi il ambitioneaza sa avanseze. Apreciaza-i fiecare incercare de a se ridica in picioare prin aplauze, imbratisari si cuvinte de lauda.

    Copiii au un ritm si chiar un stil individual in ceea ce priveste mersul independent. Unii merg mai intai de-a busilea, in timp ce altii incearca sa se ridice deja in picioare cautand sustinere. Faptul ca cel mic intarzie in dezvoltarea mersului independent nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. Pana la momentul independentei supreme, bebelusul intampina o serie de transformari in atingerea echilibrului prin transferul greutatii de pe un picior pe altul si apoi in fata. Pe urma, el incepe sa-si controleze postura si sa-si concentreze forta fizica in efectuarea pasilor, in mentinerea pozitiei de mers, fara puncte de care sa se prinda. 

    Tu il poti influenta sa devina independent inaintea varstei la care incep majoritatea copiilor sa mearga. Pentru a-l invata cum sa se desprinda de punctele de sustinere, aseaza-te jos cu sezutul pe picioare si cere-i bebelusului sa se aseze pe genunchii tai. Dupa ce a facut acest pas, ridica fundul cu miscari lente, ajutand copilul sa vina in pozitie verticala pe propriile picioare. De preferat ar fi sa existe in fata lui un obiect de care copilul sa-si sprijine mainile pe masura ce-si lasa greutatea pe propriile picioare. In acest moment fii atent la pozitia mainilor sale. Daca mainile sale cauta sustinerea obiectului din fata sa ori daca isi duce mainile in fata pentru a impiedica trupul sa cada pe orizontala, acesta este semnul ca incepe sa-si coordoneze miscarile prin aducerea corpului in pozitie verticala pentru mers.

    Cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea este important ca acesta sa-si exerseze coordonarea picioarelor si a mainilor. Atunci cand incepe sa dea semne ca este pregatit sa se ridice in picioare, invata-l sa se orienteze si in spate sau spre laterale. Poti sa-l ghidezi sa-si indoaie genunchii pentru a se aseza sau pentru a gasi un punct de spirjin atunci cand vrea sa se puna jos sau sa ajunga inapoi din directia de la care a pornit mersul.

    Atunci cand bebelusul incepe sa-si tina echilibrul poate avea inca nevoie de mana ta sa se tina pentru a face cativa pasi. Sunt indicate protectiile de mobilier pentru prevenirea incidentelor care ar putea surveni daca cel mic se dezechilibreaza. 

    Atunci cand incep sa mearga bebelusii este momentul in care vigilenta ta trebuie sa atinga cote maxime pentru a indeparta orice potential pericol din calea copilului tau. Renunta la utilizarea premergatoarelor cu roti, deoarece se pot dezechilibra. Ruleaza covoarele pentru a elimina riscul de impiedicare, alege coltare pentru protectia mobilei, sisteme de sprijin anti-cadere a bufetelor si a rafturilor de carti, sigurante pentru sertare si usi, acoperitoare pentru prize si sisteme de blocare a clantelor. Atunci cand bebelusii merg in picioare, automat trebuie regandit modul in care este amenajata locuinta. Indeparteaza chiar si cel mai mic pericol care ar putea interfera cu experienta frumoasa a primilor pasi, ofera-i un mediu sigur si incurajeaza-i progresul in conformitate cu propriul sau ritm.

    2. La ce varsta incep copiii sa mearga si greseli frecvente ale parintilor - Cum sabotezi in mod inconstient evolutia mersului in cazul bebelusului tau?

    2.La ce varsta incep copiii sa mearga-baietel care merge tinut de mana unui adult

    Prin urmare, la ce varsta incep copiii sa mearga este mai putin important atata vreme cat bebelusul este sanatos si se dezvolta normal. Momentul cand incep bebelusii sa mearga poate fi sabotat chiar in mod inconstient de catre proprii parinti. 

  • Utilizarea premergatoarelor
  • Exista cateva greseli comune mai ales in randul persoanelor care devin parinti pentru prima data. De exemplu, specialistii descurajeaza utilizarea premergatorului. In mod paradoxal sau nu, aceasta metoda predispune copilul atat la riscul intarzierii mersului independent, cat si la sufocare sau mers pe varfuri.

  • Sari etapele firesti si te concentrezi direct pe rezultat
  • De asemenea, parintii nu trebuie sa forteze momentul normal cand incep copiii sa mearga. In acest sens nu sunt sustinute initiativele de a-l pune pe cel mic direct in picioare sa faca pasi. Copilul trebuie incurajat prin gesturi si vorbe sa progreseze, iar in cele din urma va reusi singur sa faca primii pasi daca medicul pediatru il declara perfect sanatos. Fortandu-l sa faca ceva pentru care inca nu este pregatit, nu faci decat sa-i provoci teama, ceea ce ii va inhiba pe viitor tentativele de a dobandi mersul independent.

  • Incalti copilul in pantofi rigizi
  • Din dorinta fireasca de a-l proteja, poti fi tentat sa-i acoperi copilului piciorusele cu incaltaminte, care de multe ori se intampla chiar sa-i saboteze mersul. Specialistii sustin mersul copiilor cat de mult posibil fara nici un fel de incaltaminte, deoarece talpile sunt in plina dezvoltare, iar pantofii pot obstructiona acest proces si pot chiar strica mersul. 

  • Achizitionezi jucarii care il distrag
  • Jucariile sunt concepute sa dezvolte abilitatii senzoriale, cognitive, motorii, capacitatea de gandire, plus multe altele. Totusi, atunci cand vine vorba despre primii pasi ai copilului in picioare este de preferat sa renunti la jucarii zgomotoase, la cele cu lumini intermitente sau altele de acest gen care ar putea determina bebelusul sa se concentreze asupra acestora si mai putin asupra mersului. Opteaza in schimb pentru jucarii din lemn, vesel colorate, fabricate dintr-un material sigur, durabil, usor de curatat si rezistent la uzura. Entuziasmul de a avea un copil este in majoritatea cazurilor atat de coplesitor, incat parintii tind sa cada intr-o anumita extrema cumparandu-i micutului cele mai complexe jucarii care sa-l distreze.

    3.Cand incep bebelusii sa mearga si indicii care pot semnala intarzierile - Care sunt cele mai recomandate jocuri care stimuleaza primii pasi?

    3.Cand incep bebelusii sa mearga-copil imbracat in geaca cu gluga care sta intins pe pamant

    Majoritatea parintilor se asteapta ca pragul de 15 sau cel tarziu 18 luni sa fie varsta cand incep bebelusii sa mearga. Intarzierile in dezvoltarea mersului independent sunt semnalate de probleme neuro-motorii pe care le depisteaza medicii pediatri sau medicii de familie. Intr-un astfel de caz, copilul nu si-a tinut capul stabil la trei luni, nu a stat in sezut la varsta normala, iar lista indiciilor poate continua. In primul an de viata, parintii trebuie sa fie extrem de atenti la orice semn care indica o potentiala problema de sanatate, iar pentru a preveni agravarea simptomelor se recomanda vizitele medicale efectuate in mod regulat.

    In situatia copiilor cu intarzieri motorii, medicul de familie sau pediatrul pot face trimitere catre medicul neurolog pentru urmatoarele investigatii. Mai departe, in functie de diagnosticul stabilit, specialistul poate recomanda parintilor sa apeleze la serviciile unui kinoterapeut in vederea unui tratament care sa aiba drept scop dezvoltarea unei musculaturi rezistente. Serviciile kinoterapeutului pot fi completate de ajutorul medicului ortoped, care poate depista eventuale probleme in privinta posturii corporale, a dezvoltarii membrelor si a altor probleme care pot fi corijate prin masaj sau gimnastica. 

    Uneori, intarzierea mersului poate fi cauzata de distrofia musculara, paralizia cerebrala, rahitismul si multe altele. Daca sesizezi ca cel mic schiopateaza, ca nu are forta in picioare sau membrele sunt inegale, atunci programeaza o vizita la mediul de familie sau la pediatru.

    Intarzierile in procesul dezvoltarii motorii pot fi recunoscute dupa cateva indicii, precum:

    - lipsa interesului pentru jocuri care implica si alte persoane, copilul preferand sa se distreze de unul singur;

    - nu incearca sa se rostogoleasca sau sa se intoarca pe laterale;

    - nu emite sunete sau nu articuleaza cuvinte;

    - picioare cu rezistenta mica la greutatea corpului atunci cand copilul incearca sa se ridice in pozitie verticala.

    La ce varsta merg copiii in picioare ar trebui sa fie un reper pentru bebelusul tau, dar nu neaparat o regula, deoarece fiecare se dezvolta in ritmul personal. Clipa cand merg bebelusii mai poate fi influentata si de jocurile sau tipurile de activitati la care parintii recurg in primul an de viata a celui mic. Mai exact, jocurile necesare sunt cele care vizeaza in principal dezvoltarea independentei si a abilitatilor motorii. 

    - Joaca intr-un spatiu amenajat cu jucarii

    Ofera-i bebelusului prilejul sa-si dezvolte muschii picioarelor intr-un centru stationar dotat cu jucarii educative care sa-l motiveze sa se ridice si sa se miste pentru a le atinge. 

    - Dezvoltarea fortei cu ajutorul jucariilor dedicate

    Pentru ca bebelusul sa dobandeasca forta in maini si picioare are nevoie de o jucarie care sa-l stimuleze in acest sens. Il poti sustine oferindu-i o jucarie de impingere sau un carut de care sa se poata tine cand se ridica din sezut si pe masura ce inainteaza in mers. O alta solutie utila sunt jucariile suspendate. Fie achizitionezi una, fie agati jucaria preferata de un suport si apoi incurajezi copilul sa se deplaseze catre ea pana reuseste sa o atinga.

    - Stimuleaza-i firea independenta in timp ce-l sustii

    Copilul are nevoie sa simta ca ai incredere in fortele sale, in acelasi timp in care vede ca esti acolo sa-l protejezi. Tine echilibrul copilului prin prinderea mainilor atunci cand incepe sa se miste pe picioare si motiveaza-l sa faca singur cativa pasi. Aplauda-l si incurajeaza-l sa continue mersul in timp ce se sprijina de piesele de mobilier pe care tu le-ai invelit inainte cu protectii pentru prevenirea riscului de accidente.

    - Jucatul cu mingea

    Pentru a-i stimula copilului puterea de concentrare si mobilitatea este recomandat jocul cu mingea. Trebuie sa ai in vedere ca un astfel de obiect poate sa loveasca sau sa-l dezechilibreze pe cel mic, deci alege o minge mica si usoara.

    - Includerea in rutina zilnica a exercitiilor fizice

    Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte si sa-si tonifice muschii prin practicarea in mod regulat a exercitiilor fizice. Te poti orienta catre ore de aqua gym speciale pentru cei mici sau il poti lua cu tine la plimbari in natura, prin parcuri sau pur si simplu sa luati orasul la pas.

    Mersul in picioare la bebelusi este un drum insotit de mici cazaturi, poticniri, stari de panica si plansete pana devine increzator sa-si stapanesca singur miscarile, forta si echilibrul. Ceea ce poti tu sa faci este sa-i arati o atitudine calma ori de cate ori se impiedica sau cade si plange. Apoi sa-l imbratisezi si sa-l incurajezi sa continue. La ce varsta merge un copil este o intrebare la fel de frecventa ca si nutritia care trebuie integrata in noua dieta odata cu pasirea in aceasta etapa a vietii voastre. Astfel, dupa perioada de un an, adica de la ce varsta merg copii, alimentatia trebuie sa includa vitamine si minerale pentru sustinerea corpului la efort. Sunt incurajate in dieta copiilor de peste un an, portocalele, ouale, bananele, legumele cu frunze, morcovii, lintea, pestele, laptele de vaca si alte alimente cu valoare nutritiva care il ajuta pe micut sa se dezvolte armonios.

    Mersul copiilor in picioare poate fi pentru unii parinti un moment de bucurie, iar pentru altii un motiv de ingrijorare, mai ales daca bebelusul nu a atins acelasi nivel de dezvoltare ca restul copiilor. Primii pasi ai copilului sunt un eveniment care poate intampina anumite intarzieri, fie pe fondul unor afectiuni, fie pentru ca bebelusul are propria evolutie, diferita de cea a altor copii cu care interactioneaza. In orice caz, examinarile lunare la medicul de familie si la pediatru sunt esentiale in primul an de la nastere, deoarece doar astfel pot fi identificate si prevenite in timp util orice potentiale intarzieri.

    Sursa foto: unsplash.com