Diversificarea la bebelusi - tot ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai importante etape din viata copilului tau

Diversificarea la bebelus - tot ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai importante etape din viata copilului tau-min

Primul an de viata al unui bebelus este o perioada plina de descoperiri si de surprize continue. Micutii invata sa faca primii pasi, scot primele sunete si, extrem de important, incep diversificarea. Aceasta este una dintre etapele cele mai importante din viata lor, care trebuie respectata cat mai in detaliu de catre fiecare parinte.

Diversificarea la bebelusi reprezinta un moment cheie in viata acestora, pentru ca le ofera nutrientii esentiali necesari pentru dezvoltarea si cresterea cat mai armonioasa. Insa, acest proces poate fi plin de intrebari si provocari pentru parintii care se afla la prima experienta de acest gen.

Chiar daca pare o etapa dificila si plina de provocari, noi iti vom oferi diversificarea pas cu pas, astfel incat sa stii cu se se incepe aceasta, oferindu-ti raspunsuri la mai multe intrebari cheie.

In continuare, vom discuta despre cele mai importante informatii pe care trebuie si tu sa le cunosti cu privire la diversificarea bebelusului, insa nu uita ca, la fel de important este si sfatul medicului pediatru, care iti poate oferi indicatii pretioase cu privire la aceasta etapa din viata copilului tau.

Cuprins:

  1. Diversificarea - cand si cum se incepe diversificarea la bebelusi
  2. Diversificarea la bebelusi - cu ce alimente se incepe diversificare
  3. Diversificarea pas cu pas - cum se introduc alimentele noi in alimentatia bebelusului, pentru a fi acceptate mai usor
  4. Cu ce se incepe diversificarea si cum stim ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii

1. Diversificarea - cand si cum se incepe diversificarea la bebelusi

Prima data, extrem de important este sa afli cand se incepe diversificarea la bebelusi, dar si cum trebuie sa faci asta, iar despre asta vom discuta in acest capitol.

De regula, aceasta etapa are loc in jurul varstei de sase luni. Atunci, sistemul digestiv al bebelusului este suficient de dezvoltat pentru a accepta si procesa alimentele solide, dar, dupa cum spuneam deja anterior, este foarte important sa consulti intotdeauna si medicul pediatru, inainte de a incepe acest proces delicat pentru micuti.

Daca te intrebi cum incepem diversificarea, ei bine, prima data trebuie sa te asiguri ca ai achizitionat diferite obiecte, care iti vor fi de folos in acest proces. Asadar, printre articolele de diversificare care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa se numara tacamurile speciale, canile si paharele, dar si bavetele.

După ce ai bifat acest pas, esti pregatit sa incepi diversificarea la copii. In principiu,  primul aliment introdus de obicei in dieta micutului tau este piureul de legume. Acestea trebuie sa fie fierte, apoi pasate si diluate cu putina apa sau lapte, astfel incat sa fie foarte usor de inghiti de catre bebelus. 

Este important sa introduci doar un singur aliment nou odata si sa astepti cateva zile inainte de a introduce altceva. In acest fel, vei observa daca micutul are vreo reactie alergica sau intoleranta la respectivul aliment. Daca nu apare niciun fel de problema, poti continua procesul fara nicio grija.

Pe masura ce diversificarea avanseaza, vei putea introduce treptat fructele, carnea, lactatele si cerealele. Foarte important mai este si sa ii oferi copilului tau alimente variate, astfel incat papilele gustative sa se formeze cat mai bine, iar el sa identifice din timp anumite arome si texturi. Totodata, daca la inceputul acestui proces, alimentele trebuie sa fie cat mai bine pasate, pe masura ce bebelusul se obisnuieste cu mancarea solida, textura acestora poate deveni usor, usor mai groasa si se pot oferi bucati mici de alimente moi, astfel incat acesta sa invete sa mestece.

Atentie, insa. Diversificarea alimentatiei nu inseamna renuntarea la lapte. Bebelusul va avea nevoie, in continuare, de acest produs, care va completa mesele solide. 

Foarte important de mentionat mai este si faptul ca fiecare bebelus este diferit si poate avea preferinte si un ritm propriu, in ceea ce priveste aceasta etapa din viata sa. Unii pot fi mai receptive la introducerea alimentelor noi, in timp ce altii pot fi mai selectivi si pot refuza anumite lucruri in repetate randuri. Acest lucru este normal si nu ar trebui sa te ingrijoreze in niciun fel. 

Asadar, acum speram ca ai inteles cum si la cate luni se incepe diversificarea bebelusui tau, care este un proces foarte important in dezvoltarea sa. Incepe cu alimente de baza, precum ar fi cartoful, dovlecelul si morcovul, iar pe pracurs adauga condimente, precum usturoiul, dar si carnea. In capitolul urmator insa, iti vom detalia mai pe larg cum incepi diversificarea, astfel incat sa creezi un echilibru in alimentatia celui mic.

1. Diversificarea - cand si cum se incepe diversificarea la bebelusi- femeie care hraneste un bebelus-min

2. Diversificarea la bebelusi - cu ce alimente se incepe diversificare

Daca mai sus ai aflat la cate luni se incepe diversificarea, acum vom discuta mai pe larg despre alimentele pe care trebuie sa te axezi, dupa varsta de 6 luni. Asadar, dupa cum spuneam deja, legumele sunt principalele alegeri alimentare care trebuie introduse in masa celui mic, la o varsta asa de frageda. Vorbim aici despre morcovi, cartofi dulci, dovlecel, spanac, care trebuie sa fie fierte, iar mai apoi transformate in piure fin. Acestea le vor oferi micutilor o gama variata de vitamine si minerale de care au nevoie pentru a creste cat mai armonios. De asemenea, este recomandat sa incepi cu legumele mai putin alergene si sa le introduci treptat pe acestea, precum sunt rosiile.

In jurul varstei de 7 luni, doar la mesele de dimineata, poti introduce si piureurile de fructe si poti opta pentru banane, pere, mar sau chiar si avocado. Este important sa eviti sucurile de fructe, deoarece acestea pot contine cantitati ridicate de zahar, si sa prepari chiar tu in casa aceste bunatati pe care cei mici le vor adora. Daca la 6 luni bebe va avea doar o masa pe zi, in jurul varstei de 7 luni ii poti introduce doua mese, iar ultima sa fie reprezentata de legume.

Mai mult, orezul fiert special de bebelusi si diferite tipuri de cereale pot si ele sa fie introduse dupa varsta de 6 luni, cand incepe diversificarea. Acestea pot fi gatite in apa sau in lapte, in functie de preferintele celui mic.

In continuare, introducerea carnii incepe, de obicei, la 8 luni si poti incepe cu carnea de pui, care trebuie fiarta foarte bine, iar mai apoi oferita micutului in cubulete mici, astfel incat el sa se obisnuiasca cu textura. Totusi, bebelusul trebuie supravegheat mereu, pentru a nu se ineca. Mai apoi, dupa 9, 10 luni poti incepe sa introduci in diversificarea alimentatiei la bebelusi si pestele, care trebuie sa fie foarte bine gatit. Opteaza, mai intai, pentru variante foarte slabe.

Un alt aliment alergen, la care trebuie sa acorzi foarte mare atentie, este oul, ce este recomandat sa fie intrdus in jurul a 7-8 luni. Daca micutul iti ofera anumite semne ciudate, care pot sugera o alergie, atunci trebuie sa mergi cu el de urgenta la medic. De asemenea, nucile sau arahidele sunt si ele niste alimente destul de alergene, motiv pentru care ar trebui sa fie introduse in mesele celui mic mult mai tarziu.

Asadar, este esential sa incepi cu alimente simple, sa-i oferi copilului un singur aliment nou pe saptamana si sa monitorizezi continuu reactiile sale. Acum, nu mai trebuie sa te intrebi cum se face diversificarea, pentru ca acesta poate fi un proces destul de simplu, daca te documentezi putin in prealabil. 

2. Diversificarea la bebelusi - cu ce alimente se incepe diversificare- femeie care hraneste un bebelus ce sta in scaun special-min

3. Diversificarea pas cu pas - cum se introduc alimentele noi in alimentatia bebelusului, pentru a fi acceptate mai usor

Diversificarea alimentatiei sugarului poate fi un proces dificil, mai ales daca bebe este mai pretentios, astfel incat introducerea alimentelor noi in mesele sale este un proces important si delicat, care necesita rabdare si atentie din partea parintilor. Este esential sa abordezi aceasta etapa treptat si sa-i acorzi timp micutului pentru a se obisnui cu noile arome si texturi, iar pentru ca acest lucru sa fie si mai usor, iti vom dezvalui cateva idei de luat in calcul.

In primul rand, ofera-i bebelusului portii mici, astfel incat sa nu se simta coplesit de lucrurile noi care se intampla in viata sa. In acest fel, micutul va fi mai deschis sa le incerce si sa le accepte. Mai sus ai aflat deja cu ce alimente incepem diversificarea, asa ca tot ce trebuie sa mai faci este sa te decizi ce legume vrei sa deguste prima data copilul tau.

Un alt truc de luat in calcul este sa mixezi alimentele noi cu cele deja cunoscute de micut. Concret, daca bebelusul a devenit familiarizat cu anumite alimente, atunci poti combina gusturile pe care le refuza cu acestea, intrucat asa vor fi mai usor de acceptat. 

Mai mult, prezentarea alimentelor intr-un mod colorat si atractiv poate stimula curiozitatea bebelusului si poate creste probabilitatea acceptarii felului de mancare. Cel mic va fi extrem de curios sa descopere ce este acolo, lucru care ii poate stimula si papilele gustative.

De asemenea, atunci cand incerci sa introduci alimente noi, poti incerca sa mananci chiar si tu in prezenta sa, intrucat copiii functioneaza foarte mult dupa puterea exemplului. Acestia tind sa fie influentati de comportamentul adultilor si in acest fel pot pot fi dispusi sa incerce anumite alimente.

Chiar daca bebe refuza initial un anumit fruct sau o legumă, nu trebuie sa te descurajezi, ci trebuie sa incerci din nou dupa cateva zile sau chiar si saptamani. Preferintele lor culinare  se pot schimba rapid in aceasta perioada frageda, iar daca azi micutul respinge total telina, peste doua saptamani o poate savura cu placere.

Cu toate acestea, nu trebuie sa fortezi copilul sa manance ceva sau sa termine intreaga portie, intrucat acest lucru il poate face sa urasca respectivul aliment. Trebuie sa fii atent cand bebe se simte satul si sa nu-l obligi sa manance mai mult decat isi doreste.

Totodata, extrem de important mai este sa nu te limitezi la un singur tip de leguma sau fruct, ci sa incerci diferite optiuni si combinatii. Cu cat bebelusul este expus la o gama mai larga de arome si texturi, cu atat are mai multe sanse sa accepte mai usor alimentele noi.

Acum, cred ca iti este destul de clar de la cate luni si cu ce incepe diversificarea la bebelusi. Este esential ca in aceasta etapa sa fii deschis, rabdator si sa-l incurajezi pe micut sa descopere noi gusturi, creandu-i un mediu placut si relaxat.

3. Diversificarea pas cu pas - cum se introduc alimentele noi in alimentatia bebelusului, pentru a fi acceptate mai usor- barbat care hraneste un bebelus-min

 4. Cu ce se incepe diversificarea si cum stim ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii

Inainte sa incepi insa diversificarea bebelusilor, trebuie sa fii atent si la niste semne, care sa-ti indice ca cel mic este pregatit pentru aceasta etapa. 

Asadar, un semn foarte important este faptul ca aceasta isi poate sustine capul si poate sta asezat, cu putin sprijin. De asemenea, daca bebelusul se arata a fi interesat de mancarea adultilor, priveste cu atentie si incearca sa prinda alimentele cu mainile sau deschide gura cand vede ce mananci, atunci si aceste lucruri iti pot da de gandit faptul ca acesta este pregatit sa deguste alimente solide.

Daca mai sus hotaram la cate luni se incepe diversificarea la bebelusi, dupa cum am mai spus in repetate randuri, este la fel de important sa urmezi recomandarile medicului pediatru si sa te asiguri ca sistemul digestiv al micutului este suficient de dezvoltat pentru a procesa alimentele solide.

De asemenea, un alt semn care iti poate indica faptul ca acesta e pregatit de o noua etapa este cresterea in greutate adecvata. Medicul vostru poate urmari aceste aspecte si tot el este cel care-ti poate confirma daca bebe este perfect in regula si daca a crescut cum trebuie, pana atunci.

In concluzie, aceasta etapa este foarte importanta si delicata pentru orice parinte, dar si copil. Acum insa, speram ca iti este putin mai clar cu ce incepi diversificarea, dar si la ce varsat incepe aceasta, intrebari destul de des intalnite in randul adultilor care se afla la prima experienta de acest gen. Oferindu-i alimente sanatoase si echilibrate, adaptate varstei si nevoilor sale, vei contribui la dezvoltarea sa armonioasa si la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase pe termen lung. Diversificarea alimentatiei la sugar nu a fost niciodata mai simpla ca in ziua de astazi, cand mamicile au la dispozitie diferite optiuni sanatoase pe care le pot integra trepatat in viata micutului lor.

Sursa foto: pexels.com